Otac žali sinovljev postupak

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli tjedan smo imali predavanje, ali iz tehničkih razloga nismo bili u stanju napisati najavu — jednostavno pristup web stranicama nije bio funkcionalan. U svakom slučaju, nastavljamo s programom i ovaj tjedan jer su nam takve mogućnosti glede slobodnog vremena.

Degradacija društva je započela „od glave”1 odnosno od brahmana — neiskusni dječak Šringi je nepotrebno prokleo Parikšita da napusti tijelo od ugriza zmije u roku od sedam dana zbog uvrede koju je, kao što je on protumačio, počinio kralj. Inače, tijekom vladavine Parikšita, car nije Kaliju pružio nikakvu mogućnost za proširenje utjecaja, te je ovaj morao strpljivo čekati svoju priliku koju je dočekao opazivši ponos koji se javio u srcu neiskusna dječaka svojim brahmanskim rođenjem.

Na taj način, načinjena je pukotina u idealnom društvenom uređenju, tzv. varnašrama dharmi koja dijeli društvo u skladu sa odlikama i zanimanjem, a ne na temelju rođenja. Pred nama je naredno predavanje „Otac žali sinovljev postupak” koje se održava u četvrtak, 29.11.2018.-e godine s početkom u 19 sati. Bit ćemo u mogućnosti čuti kakva je bila reakcija samog oca na nepromišljen djelo sina — no, bilo je prekasno…

1 Poznata nam je poslovica da „riba smrdi od glave!”

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →