Osvrt na predavanje Kratu Prabhua

Objavljeno
Komentari Nijedan

Dana 30.8.2011. god. u okviru ciklusa “Uvod u drevnu filozofiju Veda”, predavanje je održao je gost iz Indije, Njegova Milost Kratu Prabhu.

Kratu Prabhu potječe iz aristokratske Gaudija Vaisnavske obitelji.

Već nas je samom svojom pojavom i toplim pristupom punim ljubavi nadahnuo i inspirirao.

Njegovo predavanje se temeljilo na Svetim spisima, Vedama, a, ponajviše na Bhagavad-giti kao i na osobnim realizacijama. Prvi dio predavanja odnosio se na samo predavanje, a drugi dio je bio rezerviran za forum, pitanja i odgovori.

“Mi nismo ovo tijelo već duhovna duša” , kažu Sveti spisi. Kratu Prabhu je dodao da zbog te pogrešne koncepcije nastaju sve nevolje i bijede u našim životima. Rekao je da smo mi izvorno, puni znanja i blaženstva, a bijede, poput rođenja starosti, bolesti i smrti nastaju samo zbog odvojenosti od Svevišnjeg Gospodina i našeg poistovjećivanja sa materijalnim tijelom (grubim i suptilnim), jer su te bijede povezane s njim, a ne sa dušom.
Dodatni paket su i bijede koje nastaju od uma, drugih živih bića i prirodnih nepogoda utjecanih od viših bića.

“Duša se ne rađa, niti umire…” kaže Krišna u Bhagavad-giti.

Atma je dio Paramatme, odnosno, Nadduše, Krišne.

Ako želimo biti sretni, biti u blaženstvu tada trebamo prihvatiti i shvatiti da smo duhovne duše, da smo djelići Krišne i da Gospodina Krišnu trebamo služiti jer je to naš izvorni položaj.

Kratu Prabhu je rekao da ako duhovna duša ne služi Krišnu, tada je osoba u bolesnom stanju, odnosno u uvjetovanom stanju egzistencije. To je stvar inteligencije.

Dobili smo recept za sreću, recept koji daju Sveti spisi, a to je da trebamo pjevati Gospodinova Sveta imena. Dodao je da smo dobili Sveto Ime Hare Krišna koja je najveća dobrobit u našim životima, jer ako Ga služimo, Krišna će nas voljeti.

U praktičnom smislu, to znači da možemo imati brojanicu i na njoj pjevati Gospodinova Sveta Imena.

Čuli smo i nešto i iz ”engleske mudrosti” — “ako voliš psa, on će te voljeti, a ako voliš Boga, On će te voljeti.”

Na kraju je Kratu Prabhu izjavio da je Krišna dizajnirao ljudsko tijelo kao nešto jedino iz kojega Mu se možemo vratiti, tijelo kojim Ga možemo služiti.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →