Etika žrtvovanja

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošlim predavanjem Obilježja transcendentalne osobe završili smo s proučavanjem drugog poglavlja Bhagavad-gite koje je svojevrsni sažetak čitavog teksta.

Šri Krišna je dao opis obilježja osobe koje je utemeljena u transcendentalnoj svjesnosti. Čuli smo kakve odlike krase takvu osobu, te način na koji se ona nosi s uzmemirenjima koje donosi svakodnevni život. Ne samo to, Šri Krišna je također objasnio kako je takva osoba sposobna odoljeti izazovima svojih osjetila kada to nije povoljno za njegovanje transcendencije. No, vrlo je važno spomenuti da to također ne znači živjeti život u nekoj osami, pa smo također mogli naučiti kako transcendentalna osoba aktivno djeluje u ovom svijetu.

Takva umjetnost sveg djelovanja daje garanciju dostizanja stvarnog mira i omogućuje nam ulazak u Božje kraljevstvo po napuštanju ovog tijela.

Iako može izgledati da je u ovom trenutku sve postalo vrlo jasno, Arđuna otvara treće poglavlje Bhagavad-gite veoma značajnom dilemom omogućujući svom duhovnom učitelju da predstavi jedno od najvažnijih načela na kojem se zasniva čitava vedska kultura.

Slijeđenje tzv. “Etike žrtovanja” neophodan je čimbenik na putu ostvarenja sreće, kako na osobnoj, tako i na kolektivnoj razini.

Ukoliko Vas zanima o čemu se radi, navratite u ponedjeljak, 9.4.2012. u 19h na adresu A. Schulteissa 19, Čakovec u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke). Ulaz je besplatan, predavač je Gour-Gadadhara Dasa, a slobodno možete ostaviti donaciju ukoliko ste inspirirani pomoći održavanje ovog projekta.

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →