"Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane"

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli put smo imali provjeru znanja u vidu ponavljanja dosad prodiskutiranih deset poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama, za što nam je inače trebalo nešto više od dvije godine…

U svakom slučaju, vrijeme je da krenemo dalje i čeka nas jedno vrlo zanimljivo poglavlje koje se bavi dolaskom Gospodina Šri Krišne u “Njegov” grad Dvaraku nakon dužeg izbivanja uzrokovanog “poslovima” koje Je morao obaviti.

Vrlo vjerojatno ste upoznati s poslovicom “Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane” koju smo upotrijebili za naslov narednog predavanja u ciklusu Krema vedske mudrosti koje se s početkom u 19 sati održava na sad već ustaljenom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, u utorak, 3.-eg svibnja 2016.-e godine.

Materijalistički gledano, ispada da mudrost poslovice zaista funkcionira u praksi, pa bi se netko čak mogao usuditi povući paralelu s događajima u Šrimad Bhagavatamu analizirajući situaciju stanovnika Dvarake koji su morali iskušavati “bijedu” odvojenosti od Svevišnjeg Gospodina tijekom Njegove odsutnosti koja je dala priliku Pandavama da u potpunosti kušaju nektar druženja s Njim.

Sada, pak, izgleda da će stanovnici Hastinapure “zamijeniti uloge” s građanima Dvarake koji nestrpljivo očekuju povratak Šri Krišne…No, na duhovnoj razini stvari se odvijaju na poprilično drugačiji način, te odsustvo i/ili prisustvo Svevišnjeg Gospodina samo čine razliku u načinu odn. intenzitetu ljubavi koja preplavljuje Gospodinove čiste bhakte.

Iz gore navedenog razloga, ovo je lijepa prilika da nakon mnogih lekcija koje su nam podarili stanovnici Hastinapura na čelu s petoricom braće Pandava, vidimo još jedne ‘majstore’ na djelu — stanovnike Dvarake koji nam pokazuju kako prirediti dobrodošlicu Gospodaru našeg srca — Šri Krišni!

Autor
Kategorije

Komentari

Komentiranje je zatvoreno za ovaj članak.

← Starije Novije →