Objavljeno
Komentari Nijedan

Programi u sklopu projekta „Kreme vedske mudrosti” imaju malih problema radi zauzetosti predavača, ali, ipak, nakon kraće stanke nastavljamo ili okončavamo kalendarsku godinu predavanjem „Pojava Šukadeve Goswamija”, u četvrtak, 27.12.2018.-e godine, s uobičajenim početkom u 19 sati. Time započinjemo i zadnje poglavlje Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama čime zapravo i započinje stvarni razgovor između Šrila Šukadeve Goswamija i kralja Parikšita koji predstavlja centralni dijalog samog djela.

Tehnički problemi nas također nisu mimoišli, pa smo nedavno morali dvaput promijeniti „hosting provajdera”, odnosno pružatelja usluga smještaja naših stranica i tijekom selidbe neke stvari su se poremetile.

Dakako, nadmo se da će trenutni „domaćin” našim stranicama biti odgovarajuće rješenje na duže staze, a u najskorije vrijeme ćemo preći na novi softver, čak i po cijenu da za početak sav (stari) sadržaj ne bude odmah raspoloživ, ali, potrudit ćemo se da naša arhiva bude potpuna i nadopunjena.

Za sada toliko, a što se tiče prvog mjeseca naredne godine, plan je da se programi održe 10.-og i 31.-og siječnja 2019.-e godine, no, u svakom slučaju o tome ćemo Vas podrobnije obavijestiti ovdje, na našim stranicama.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli tjedan smo imali predavanje, ali iz tehničkih razloga nismo bili u stanju napisati najavu — jednostavno pristup web stranicama nije bio funkcionalan. U svakom slučaju, nastavljamo s programom i ovaj tjedan jer su nam takve mogućnosti glede slobodnog vremena.

Degradacija društva je započela „od glave”1 odnosno od brahmana — neiskusni dječak Šringi je nepotrebno prokleo Parikšita da napusti tijelo od ugriza zmije u roku od sedam dana zbog uvrede koju je, kao što je on protumačio, počinio kralj. Inače, tijekom vladavine Parikšita, car nije Kaliju pružio nikakvu mogućnost za proširenje utjecaja, te je ovaj morao strpljivo čekati svoju priliku koju je dočekao opazivši ponos koji se javio u srcu neiskusna dječaka svojim brahmanskim rođenjem.

Na taj način, načinjena je pukotina u idealnom društvenom uređenju, tzv. varnašrama dharmi koja dijeli društvo u skladu sa odlikama i zanimanjem, a ne na temelju rođenja. Pred nama je naredno predavanje „Otac žali sinovljev postupak” koje se održava u četvrtak, 29.11.2018.-e godine s početkom u 19 sati. Bit ćemo u mogućnosti čuti kakva je bila reakcija samog oca na nepromišljen djelo sina — no, bilo je prekasno…

1 Poznata nam je poslovica da „riba smrdi od glave!”

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Krenuli smo s novim/starim početkom u „Starom Hrastu” i nastavljamo uobičajenim ritmom…Pred nama je naredno predavanje „Bilo jednom…” koje nam oslikava splet okolnosti koje su dovele do proklinjanja kralja Parikšita sa strane neiskusnog i ponosnog sina brahmane koje je končano pripremilo teren da Šrila Šukadeva Goswami izgovori Šrimad Bhagavatam pred mnoštvom mudraca iz čitava univerzuma, ali, prije svega, za konačnu dobrobit i oslobođenje Parikšita od materijalnog postojanja.

Priča je tek započela i razotkrit će mnoge detalje koji nam pomažu bolje razumjeti „razvoj” odnosno degradaciju doba Kali…U svakom slučaju, vidimo se u četvrtak, 18. listopada s početkom u 19 sati u dobro poznatom prostoru — Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Početkom ove godine izvijestili smo o tzv. „novom početku” rada naše Udruge za duhovnu kulturu „Atmarama” aludirajući pritom na preseljenje u novi prostor koji je bio u našem najmu. Nadali smo se da ćemo uspjeti pokrenuti različite projekte koji bi ispunili unajmljeni prostor različitim sadržajima uz neke nove pridošlice u „ljudstvu”.

No, to se nije desilo iz različitih razloga, dok Vaš autor ponizno prihvaća odgovornost za neispunjenje određenih ciljeva glede toga. Život piše svoju priču i tu ne možemo učiniti puno, a kad se k tome pridodaju još određene nepredviđene okolnosti, krajnji rezultat je bio da smo osobno bili prilično zauzeti stvarima koje same sebi nameću prioritet oko kojeg nema pogađanja.

U svakom slučaju, naš pokušaj je bio zanimljivo iskustvo, iako moramo spomenuti da nije bilo baš najjeftinije, ali „svaka škola se plaća”! Osobno sam sretan da ja mala skupina članova naše Udruge podmetnula leđa, te bila u stanju financijski pokriti čitav projekt, ali, jednoglasni zaključak je bio da uz trenutni opseg programa koje smo u stanju organizirati, nema smisla nastaviti s najmom prostora u GK, pa stoga naredni program u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” nastavljamo s početkom u 19 sati, u četvrtak, 4.10.2018.-e godine na našem „starom mjestu” — u ovom slučaju: “Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Za kraj spomenimo i malu zanimljivost — predavanje zapravo predstavlja stvarni početak Šrimad Bhagavatama u kojem će Šrila Suta Goswami započeti priču o tome kako je kralj Parikšit proklet tijekom jednog bezazlenog izleta u šumi…

Da li je to neki „novi” početak…to, zasigurno, ne možemo reći u ovom trenutku, ali zato Vas pozivamo da se pridružite studiranju Šrimad Bhagavatama u bilo kojem prostoru.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Vraćamo se, nakon kraće stanke, diskutiranju Šrimad Bhagavatama…Šrila Suta Goswami je vrlo entuzijastično pokušavao animirati mudrace iz Naimišaranje kako bi nastavio pripovijedati zabave Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne.

Predavanje „Molimo te, pričaj…” će se održati u četvrtak, 20.9.2018.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama naše Udruge1 i predstavlja svojevrsni uvod u sam Šrimad Bhagavatam u kojem nas u najskorije vrijeme čeka pripovijest o tome kako je kralj Parikšit bio primoran da zadnji tjedan svog života provede slušajući Bhagavata Puranu od Šukadeva Goswamija.

Mudraci koji su se pripremali vršiti žrtvovanje za dobrobit čitavog čovječanstva su dovoljno nadahnuti da se prepuste slušanju nektara s usana Šrila Sute Goswamija, dok nama preostaje samo da se zapitamo hoće li odn. kada će u naš život doći Šukadeva Goswami?[2[

1 soba broj 39/40 (hodnik lijevo nakon ulaza) na adresi: A. Schulteissa 19 — GK (pored Pilke), Čakovec.

2 to će se zasigurno desiti kad mi „postanemo” kralj Parikšit.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →