Objavljeno
Komentari Nijedan

Predpraznično raspoloženje, dolazak lijepog vremena…sve nam ide u prilog da održimo novi program u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti” — ovaj put nas očekuje nešto zaista posebno…Naime, pred nama je „pravi” početak Šrimad Bhagavatama, odnosno započinjemo Drugo pjevanje u kojem Šrila Šukadeva Gosami započinje svoj opsežni odgovor na pitanje kralja Parikšita.

„Prvi korak u spoznaji Boga” nas očekuje u četvrtak, 18.4.2019.-e godine s početkom u 19 sati…

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Vjerovali ili ne, ali prošli put smo uspjeli dovršiti diskusiju zadnjeg poglavlja Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama. Šrila Šukadeva Goswami se konačno pojavio, kralj Parikšit ga je primio odnosno ugostio na odgovarajući način, iskoristivši pritom priliku da ga upita o dužnostima osobe, posebice one koja će uskoro napustiti ovaj svijet.

Sve je to lijepo i krasno, ali gdje smo tu mi? Da li je i u kojoj mjeri sve to relevantno za nas? Što nam je ostalo nakon svih ovih (pet) godina proučavanja Šrimad Bhagavatama?

U svakom slučaju, vrijeme je zrelo za jednu malu retrospektivu prijeđenog puta, te zajednički dogovor o tome idemo li (i kako) dalje?

Nemojte se previše brinuti, neće biti opasno, pa ste svi Vi koji to želite srdačno pozvani da nam se pridružite u četvrtak, 28.3.2019.-e godine na našem Starom mjestu (Hrastu) s početkom u 19 sati.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Čekamo ga još od prošle godine, ali konačno je stigao i, što je najvažnije, ostat će s nama dugo vremena.

Radi se naravno o pojavi Šrila Šukadeve Goswamija koju smo toliko željno iščekivali. Unatoč tome što je upitao sve prisutne mudrace za savjet, kralj Parikšit je ipak dočekao osobu kojoj će postaviti isto pitanje: „Što je dužnost osobe koja će uskoro napustiti tijelo?” — odgovor je, ni više ni manje, čitav Šrimad Bhagavatam. Ako ne bude nepredvidljivh poteškoća, narednim ćemo predavanjem „Koja je dužnost osobe koja će uskoro umrijeti?” završiti jedan ciklus predavanja u sklopu projekta „Krema vedske mudrosti”. Naime, ovim završavamo diskutiranje Prvog pjevanja koje smo započeli prije nešto više od pet godina.

Nakon toga, slijedi mala analiza koja predavanja nam nedostaju u arhivi, te, shodno tome, možda će uslijediti koja repriza kako bismo upotpunili „nedostajeće” snimke, no, još važnije od toga, plan je da ne čekamo da čitav sadržaj bude prebalčen u novi format odnosno nove stranice, već da to učinimo u nekoliko koraka1:

1. ono što je prebačeno stavimo „online” uz korištenje privremene adrese

2. nadopunimo arhivu predavanja onim što je sređeno, što trenutno nismo u mogućnosti

3. prebacimo ostatak sadržaja i u potpunosti pređemo na novi format

4. poboljšamo dizajn samih stranica

5. u potpunosti upotpunimo arhivu svim predavanjima Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama

Moramo još napomenuti da naš dugogodišnji član — Manjuali Devi Dasi — odlazi na neko vrijeme u inozemstvo, pa nas je iznenadila lijepom donacijom kako bi na neki način mogla lakše ostati u našem društvu za vrijeme svog izbivanja2…no, iz istog razloga, vjerojatno ćemo morati napraviti malu reorganizaciju glede arhive, te poboljšati3 kapacitete prostora na serveru, ali o svemu tome neki drugi put.

Za sada, vidimo se u četvrtak, 14.3.2019. na starom mjestu s početkom u 19 sati.

1 Ako imate nekih prijedloga u svezi s time, slobodno nas kontaktirajte.

2 Naravno, želimo joj ugodni boravak i što skoriji povratak.

3 Svaka donacija je dobrodošla.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Obećanje koje smo najavili prošli put morat će još malo sačekati.

Što se može kad je Šrimad Bhagavatam pun nektara, pa gotovo uvijek negdje zapnemo, ali nadamo, se da na koncu nitko ne mari za to.

Naredno predavanje je u četvrtak, 28.2.2019.-e u 19 sati u istom prostoru kao i unazad nekoliko puta, a kao novinu za ovaj put navedimo da bismo prema sadašnjem planu predavanja za naredni mjesec trebali održati 14.-og i 28.-og ožujka…no, naravno, sve će biti dokumentirano ili potvrđeno na vrijeme na ovom mjestu! Vidimo se…

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Car Parikšit je ostavio svoje kraljevstvo, te otišao na obalu svete rijeke u namjeri da posti do konca života. To zasiguno nije bio uobičajeni događaj, pa su mnogi mudraci u pratnji svojih učenika iskoristili tu prigodu pojavivši se na licu mjesta znajući da će se dogoditi nešto posebno. No, ono što svi mi priželjkujemo jest pojava samog Šukadeve Goswamija, ali morat ćemo trenirati strpljivost još neko, kraće, vrijeme.

Do tada možemo uživati učeći od kralja Parikšita kako su kraljevi u davna vremena štovali mudrace i brahmane

Radi neregularnog rasporeda o kojem ovisi Vaš predavač, raspored predavanja ne slijedi uobičajeni ciklus, tako da je naredno predavanje „Pojava Šukadeve Goswamija (još malo)” na rasporedu u četvrtak. 7.2.2019. godine s početkom u 19 sati na uobičajenom mjestu.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →