Objavljeno
Komentari Nijedan

“Ja znam da ništa ne znam” je jedna od najpoznatijih izreka grčkog filozofa Sokrata koju ćemo staviti “na kušnju” tijekom našeg narednog programa “Što znam?” koji se održava u utorak, 19.-og travnja 2016.-e godine s početkom u 19 sati na, nadamo1 se, našem starom mjestu — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Nakon prilično poteškoća ili, ako Vam je draže, nakon dosta diskusije, završili smo diskusiju glede Krišninog boravka u Hastinapuri nakon okončane bitke na Kurukšetri, napuštanja tijela djeda Bišmadeva…tu smo još imali i molitve kraljice Kunti…

Uglavnom, nakon nešto više od dvije godine kako smo započeli s projektom sustavnog proučavanja Šrimad Bhagavatama, prodiskutirali smo prvih deset poglavlja Prvog pjevanja. Moram priznati da u fazi dok smo se nalazili u “posljednjoj trećini” Bhagavad-gite rađala se ideja o novom projektu koji je konačno začet kao “Krema vedske mudrosti” i prvobitna ideja je bila: “Jedno predavanje — jedno poglavlje!”.

Siguran sam da Vam nije potreban doktorat iz matematike da izračunate kojeg datuma smo trebali završiti diskusiju prvih deset poglavlja uz uvjet redovitih predavanja svakog drugog utorka.

No, “teorija je jedno, a praksa (sasvim) nešto drugo”, pa smo se već više puta uvjerili da nije do nas da u praksi sprovedemo čak i vrlo jednostavne planove. Nekima bi zasigurno odgovarao prvobitno zacrtani plan, ali moje skromno mišljenje odn. uvjerenje je da je ovo što imamo danas u skladu s voljom Svevišnjeg Gospodina.2

Ovako, naredni program ćemo iskoristiti kao priliku da na sokratovski način pokušamo dokučiti što zapravo “znamo” nakon prvih deset poglavlja ili je vrhunac naše spoznaje iskoristiti mudru izreku drevnog filozofa kao otrcani alibi.

1 Naime, prošli put smo imali određenih poteškoća glede prostora i/ili stolica, pa smo gotovo završili na drugom mjestu.

2 Vaš autor ima, naravno, ideju kako bismo mogli “ubrzati” sadašnji ritam, ali on uključuje gušći raspored — npr. jednom tjedno i sl., ali nikako “trčati brže”, no za tako nešto nam je vjerojatno potreban “stabilniji prostor” i/ili želja samih sudionika…

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Šri Krišna se kod kralja Judištira zadržao dulje negoli smo to planirali i ne možemo sa sigurnošću reći kad će krenuti putem Dvarake gdje ga željno očekuju Njegovi mještani.

Može biti da je posao na dvoru u Hastinapuru obavljen, ali nas zasigurno čekaju još neke aktivnosti…Naime, “igrom slučaja” neki su pretprošli put pokušali iskoristiti kalendar kako bi izbjegli provjeru znanja, a za prošli put se samo možemo zahvaliti Gospodinu Gaurangi Mahaprabhuu koji nam je pružio, nadam se, nezaboravno iskustvo u sam osvit Njegove pojave.

No, život ide dalje i nakon nedjeljnog programa neki će od Vas opet imati (ne)priliku slušati Gour-Gadadhara Dasa u novom nastavku ciklusa predavanja “Krema vedske mudrosti”. Program se održava u utorak, 5.-og travnja 2016.-e godine s početkom u 19 sati, na staroj adresi: prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Ostaje samo još jedna nepoznanica koja možda i nije previše važna…jer autor ove najave još uvijek nije siguran1 u naslov samog programa odn. predavanja. Da budem iskren, ne znam niti radni naslov i moram priznati da do sada još nikada nisam napisao odn. čak zgotovio svoju najavu bez naslova.

Ima li netko neku ideju?

Imam ideju koja mi je pala prije početka pisanja, pa neka bude za ovaj put…

1 Da odagnam svaku sumnju potencijalnim skepticima, želim reći da znam o čemu ćemo govoriti i/ili diskutirati, no nisam siguran hoće li to biti dovoljno da Šri Krišna krene svojim zacrtanim putem…

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prvi proljetni program1 u sklopu projekta “Večer vedske kulture” označava i moj novi/stari početak pisanja najava koje je bilo prekinuto u nadi da će netko drugi preuzeti i zadržati “štafetnu palicu”. No, usprkos toga, nadamo se da će se u bližoj budućnosti pojaviti osoba koja će preuzeti odgovornost na duže staze.

U međuvremenu recimo nešto o narednom programu naslova “Reforme” koji se održava u uobičajenom terminu — prva nedjelja u mjesecu s početkom u 17 sati što ovog puta znači: nedjelja, 3.4.2016. Mjesto je također dobro poznato — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Što Vas očekuje ovaj put?

Kao prvo, prema vedskom kalendaru, ove nedjelje nas očekuje Ekadaši što podrazumijeva da će biti nekih promjena glede uobičajenog jelovnika, no unatoč tome što je Ekadaši dan namijenjen vršenju strogosti, intenzivnijim duhovnim aktivnostima i sl., uvjereni smo da će se Sankaršana Prabhu potruditi da nam malo olakša naše “strogosti”.

Da u potpunosti iskoristimo povoljnost Ekadašija uz pjevanje Gospodinovih Svetih Imena, dužnost da nas uvede u duhovnu dimenziju, ovaj put je pripala Dharma-vatsalah Prabhuu i njegovoj “muzičkoj družini”…

Za sredinu programa, ovaj put će se potruditi Vaš vjerni “najavljivač” — Gour-Gadadhara Dasa uz prigodno predavanje na temu koja ima puno medijskog prostora u vremenu u kojem živimo. Naravno, riječ “reforme” danas čak ima vrlo negativnu konotaciju zahvaljujući političarima današnjeg doba koji vrlo vješto koriste taj termin u promidžbene svrhe2 pokušavajući “navući” glasače obećavajući “promjene” koje će, rezultirati “boljim životom” što bi u prijevodu trebalo značiti “više osjetilnog uživanja”.

Dakako, uglavnom ispadne da oni koji najviše pričaju o reformama, na kraju ili ne učine ništa po pitanju istih ili samo “provedu reforme” pomažući puku da (još više) “stegne remen” — upravo suprotno predizbormim obećanjima.

Iz tog konteksta, biti će zanimljivo što nam “vedska kultura” može ponuditi po pitanju reformi odn. o kakvim se to “reformama” radi, tko bi ih trebao provesti i na koji način. Dodamo li da se cijela diskusija odvija na gore već spomenuti Ekadaši dan, onda Vas samo možemo pozvati da nam se pridružite.

Ulaz je (i dalje) besplatan, Vaša donacija je (i dalje) proizvoljna.

1 Mislimo, naravno, na ovu godinu.

2 Uglavnom u vrijeme tokom predizbornih kampanji

Autor
Kategorije

← Starije Novije →