Objavljeno
Komentari Nijedan

Moramo reći da je "povijesna lekcija":http://www.atmarama.org/blog/mala-lekcija-iz-duhovne-povijesti prošla dosta dobro ako uzmemo u obzir da smo čak bili u mogućnosti započeti diskutirati uputstva koja djed Bhišma upućuje kralju Judištiru. Čitav aranžman je savršeno izrežiran sa strane Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne koji Je želio proslaviti djeda Bišmu dajući mu kredit kao jedinoj osobi koja će biti u mogućnosti utješiti tugom shrvanog kralja...



Iz tog razloga bilo je prekrsno slušati pomno birane riječi odn. "strategiju" koju Bišmadeva koristi kako bi s leđa "polomljenog" kralja skinuo težak teret osjećaja krivice kojeg si je najstariji sin Pandua tako nemilosrdno natovario nakon krvave bitke odn. rata na bojnom bolju Kurukšetre.

Ukoliko nešto od ove posebne teme odzvanja u Vašem srcu, smatramo primjerenim da nije potrebno reći puno više nego li da ste srdačno pozvani da nam se priključite na događaju kojim slavimo "Odlazak djeda Bišmadeva" koji se odvija u nazočnosti petorice sinova Pandua, mnoštva mudraca koji su se tim povodom okupili iz čitava univerzuma, te prisustva samog Šri Krišne.

Mjesto, vrijeme, okolnosti kao i do sada: prvi kat zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec, utorak, 30.6.2015.-e godine s početkom u 19 sati, u društvu bhakta.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Naredni program1 “Mala lekcija iz (duhovne) povijesti” u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” održava se u utorak, 16-og lipnja 2015.-e godine s početkom u 19 sati na staroj adresi — prvi kat zgrade “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Planirana tema je više nego zanimljiva2 i na neki način predstavlja malu povijesnu lekciju koja nas upoznaje sa sićušnim dijelom vojske mudraca koja čini naše duhovno učeničko naslijeđe.

Sve te osobe koje ćemo, nadam se, nabrojati i prodiskutirati, su se okupile u čast Gospodina Bhišmadeva kako bi čule s usana onog tko “savršeno poznaje sva religiozna načela u skladu s vremenom i prostorom”.

Ova fraza u “skladu s vremenom i prostorom” nas naravno upućuje na činjenicu da duhovno znanje (kao zapravo niti jedna kategorija “pravog znanja”) nije stvar samostalnog čitanja mnogih knjiga i gutanja mnoštva informacija…a što da kažemo o uvriježenom mišljenju mnogih osoba danas koje smatraju da je “Google izvor sveg znanja”.

Izvor (mnoštva) informacija3 možda jest, ali za prave stvari, naša preporuka je da dođemo u društvo Gospodinovih bhakta kako bismo slušali o transcendentalnim zabavama Šri Krišne.

Uljudno ste pozvani…

1 Hmm…dugo mi je trebalo, ali, nažalost, trenutna situacija je takva da nemamo “plaćenog” autora za najavu naših programa u sklopu projekta Večer vedske kulture, ali vjerujte mi na riječ da se oni još uvijek održavaju…Trenutno radimo na papirnatom dijelu (re)organizacije naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” i toplo (hladno) se nadamo da će ta procedura iznjedriti neka nova lica koja će preuzeti neke nove/stare odgovornosti, a sve s ciljem da rad naše Udruge bude kvalitetniji kako za (unutarnje) članove same Udruge, tako i za svekoliko pučanstvo. Držite nam fige ili, još bolje, pomolite se za nas Gospodinu Šri Krišni.

2 Ponekad čujemo da neke osobe oklijevaju da nam se pridruže misleći da su previše “zaostale” (u gradivu), no moramo reći da zaista nema problema “priključiti” nam se — u našem studiranju — bilo kada jer nit koju pratimo je prilično tanka i svatko, ukoliko to želi, može uzeti knjigu s Prvim pjevanjem Šrimad Bhagavatama i prelistati “gradivo” u tijeku jednog popodneva ili čak kraće…razumijevanje istog je, naravno, potpuno druga priča.

3 …koji uzrokuje kroničnu začepljenost našeg “informatičkog probavnog trakta”

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Trebalo nam je dosta vremena, ali nadamo se da je bilo korisno odn. inspirirajuće diskutirati prekrasne molitve kraljice Kunti koje je uputila Svevišnjem Gospodinu Šri Krišni. No, okončanje njenih molitvi ne predstavlja završetak našeg proučavanja Šrimad Bhagavatama…Pred nama je novi program – održat će se u utorak, 2.6. s početkom u 19 sati — prvi kat “Starog hrasta” — Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Kuntidevi nas uči kako razriješiti “gordijski čvor” naše vezanosti. Vrlo često mi se bojimo suočiti s njime predviđajući da će to biti previše bolno. Srećom, Šrimad Bhagavatam nas uči da samo naša ograničenost odn. sebičnost trema “umrijeti” tako što ćemo proširiti polje svojih aktivnosti i učiniti nešto za dobrobit živih bića koja (možda) nisu “iz našeg sela”.

Ostavimo na trenutak naše probleme i pogledajmo gdje nas vodi Šrimad Bhagavatam…Šri Krišna je bio na pragu odlaska i molitve kraljice Kunti su bile pokušaj…No, Svevišnji Gospodin je “vrhunski mađioničar” i sprema nešto novo.
Naime, iskoristit će mentalno stanje svog čistog bhakte1 kako bi ispunio želju svom drugom bhakti i omogućio mu da napusti tijelo i ovaj svijet u savršenom okruženju.

Nećemo više o tome — vidimo se u utorak, u 19 sati jer “Za mene spasa nema…”

1 Ovaj put ne radi se o Arđuni, već o najstarijem od sinova Pandava — Yudištiru.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →