Objavljeno
Komentari Nijedan

Primjer Ašvatame koji smo prošli put diskutirali zorno je pokazao što može učiniti osoba nekontroliranog uma…iako je bitka na Kurukšetri okončana i mnogi su morali svojom glavom platiti ponašanje Durjodhane i njegove strane, to nije spriječilo degradiranog sina brahmane da (po)čini gnjusno djelo.

No, niti takav čin nije bio ‘dovoljan’ da majka Draupadi poželi osvetu i dopusti Arđuni da ispuni svoje obećanje i skrati nitkova za glavu, pa smo stoga bili svjedoci vrlo zanimljive moralno-religiozne rasprave između više članova Pandava koji su zagovarali da Ašvatama treba biti pošteđen, te npr. Bhime, s druge strane, kojem nije bilo jasno zašto ukazati milost takvom zločincu, bez obzira na njegovo visoko porijeklo.

U svakom slučaju, mogli smo se uvjeriti da nije (uvijek) baš lagano primijenjivati načela spisa u svakodnevnom životu, odn. da to iziskuje poprilično mudrosti i inteligencije koju moramo dobiti od Svevišnjeg Gospodina.

Kao što več vjerojatno znamo, Arđuna je predani bhakta Šri Krišne, pa je stoga uspio genijalnim manevrom riješiti cjelokupnu situaciju tzv. “win/win”1 rješenjem.

Nakon što je Ašvatama protjeran, svi ožalošćeni članovi obje strane su krenuli izvršiti posljednje obrede u čast svih poginulih u Kurukšetra ratu…

Sve to nas upućuje da nas konačno očekuje mirno razdoblje koje će biti obilježeno pravednom vladavinom sinova Pandava na čelu s veličanstvenim Judištirom koji je oličenje morala, no “Nikad nije gotovo…” predavanje koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak 27.1.2015-e godine s početkom u 19 sati uvjerit će nas da je bolje tu ideju izbaciti iz našeg uma…

Pored redovitog predavanja u sklopu projekta “Krema vedske mudrosti” u organizaciji naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, ovaj program će obilježiti jednu, za nas, vrlo značajnu godišnjicu, pa stoga za sve Vas koji se odlučite provesti večer u našem društvu, pripremamo jedno, nadamo se, vrlo ugodno odn. ukusno iznenađenje.

Kao i do sada, sve se to odvija na prvom katu “Starog hrasta” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

1 Naime, Arđuna je uspio razmrsiti čitavu situaciju na način da fizički život Ašvatame bude sačuvan na zadovoljstvo Draupadi, Judištira, Šri Krišne i ostalih, a da, također, i Bhima dobije svoju zadovoljštinu.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli program je na neki način obilježio stvarni početak Šrimad Bhagavatama, no, moramo odmah reći, Šri Krišna se uvijek pobrine da Njegovim bhaktama ne bude “dosadno”.

Naime, jedva da je završila krvava bitka na bojnom bolju Kurukšetre koju je Svevišnji Gospodin iskoristio kao mjesto gdje će izgovoriti besmrtnu Bhagavad-gitu i kad su se mnogi već ponadali da će nastupiti mirno razdoblje, još jednom smo uvjereni da je materijalni svijet mjesto gdje “opasnost vreba na svakom koraku”.

Netko se, s pravom onda može upitati da li naslovom “Gotovo je, gotovo…” kojim Vas pozivamo na naredni program u sklopu našeg projekta “Krema vedske mudrosti” koji će Gour-Gadadhara Dasa održati u utorak, 13.1.2015.-e s početkom u 19 sati na već dobro znanom mjestu — prvi kat zgrade “Stari hrast” na adresi Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec — aludiramo na netom okončane (političke) događaje koji su obilježili zadnjih mjesec i više dana u Republici Hrvatskoj…

Budite uvjereni da to nije tako1 i da ovdje mislimo na kraj jedne druge karijere…radi se naime o Ašvatami koji je nakon završetka bitke na Kurukšetri počinio odvratno zlodjelo i time potvrdio da nije dostojni sin brahmane2. Vidjevši bijesnog Arđunu kako hita prema njemu u želji za osvetom, počinio je još jednu glupost natjeravši time Arđunu da opet uzme u potpunosti utočište lotosovih stopala Šri Krišne koja jedina pružaju utočište svim živim bićima u ovom materijalnom svijetu.

Iz tog razloga, možemo sa sigurnošću reći da Ašvatama neće još dugo, a bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kako će Arđuna razriješiti “gordijski čvor” koji je za “njegovo zadovoljstvo” pripremio Svevišnji Gospodin.

1 Protekli događaji koji su obilježili hrvatsku (političku) stvarnost bi mogli poslužiti kao predložak za osvrt na političku svakodnevnicu iz perspektive vedske filozofije i ne možemo obećati da se to neće desiti u skoroj ili daljnjoj budućnosti…no, prije toga imamo dosta posla oko unaprijeđenja naših web stranica kako bi mogle bolje služiti svima Vama…

2 Ašvatama je inače sin Drone koji je ugledni učitelj odn. brahmana koji je između ostalog podučavao i same Pandave vojnim vještinama.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →