Objavljeno
Komentari Nijedan

Kalendar je ove godine namjestio da se stalni termin seminara Bhagavad-gite podudara s dočekom Nove Godine.

Iako osobe koje prakticiraju duhovni život nemaju previše razloga slaviti prijelaz iz mjeseca prosinca u siječanj, odn. kraj jedne kalendarske godine i početak nove, ipak, za one koji su naučeni da krajem godine potroše više nego što je uobičajeno i koji žele nešto drugačije za dobar odn. sretan početak godine, imamo dobru/sretnu vijest.

Naime, ovaj put imat ćete priliku iskusiti nešto novo, a pri tome nećete morati potrošiti puno novaca, niti morate brinuti za svoju garderobu.

Kako ne bismo prekinuli naš neprekinuti niz predavanja na temu Bhagavad-gite, u utorak 31.12.2013.-e godine održat ćemo predavanje “Tri gune i propisane dužnosti” kojim nastavljamo diskutirati teme posljednjeg odn. osamnaestog poglavlja.

No, ovaj put program će se održati u Prelogu kod naše domaćice – Lila-vilase – na adresi Vinka Žganca 28.1

[1] molimo Vas da unaprijed najavite Vaš dolazak na telefon 095 852 82 56 kako bi se domaćini mogli prikladno pripremiti

Potruditi ćemo se da predavanje ne bude previše ‘teško’, pa ćemo stoga nastaviti s radionicom od prošli put koja će biti nadopunjena vrlo značajnim uputstvima Svevišnjeg Gospodine Šri Krišne o tome kako Ga možemo obožavati odn. služiti jednostavnim vršenjem svojih propisanih dužnosti.

U svakom slučaju, nešto što bi bilo lijepo pokušati staviti u praksu od samog početka godine.

Nadamo se da će izneseno znanje također biti korisno da nam pomogne u pronalaženju naše prave prirode odn. razumijevanja propisanih dužnosti koje su dovoljne da nas učine savršenim u obožavanju Šri Krišne!!

Za sve Vas koji iz bilo kojeg razloga niste u mogućnosti biti s nama na ispraćaju Stare Godine, želimo Vam uspješnu i sretnu Novu 2014.-u Godinu.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

…novim predavanjima koje je brižni bh. Mario pripremio koristeći vrhunsku tehnologiju i top-brand računalo.

No, kao što vjerojatno već znate, to nije dovoljno da bi se audio zapisi predavanja našli i na Internetu.

Webmaster je, kao i uvijek prilično zauzet1, ali, eto, ipak, prije kraja kalendarske godine i što je još važnije, prije samog kraja ciklusa predavanja na temu Bhagavad-gite, svi Vi koji nemate priliku biti u našem fizičkom društvu i pratiti predavanja ‘uživo’, a znamo da ste s nama u Vašoj meditaciji, prihvatite nadopunu naše audio arhive kao mali i skromni poklon sa strane naše Udruge za nadolazeće blagdane.

Ukoliko, kojim slučajem, na današnji dan slavite rođendan, neka nova2 predavanja dodana u arhivu, budu naša iskrena čestitka kojom Vam želimo sve najbolje u nadi da nalazite neko duhovno zadovoljstvo u skromnom pokušaju predstavljanja Šrile Prabhupadove “Bhagavad-gite kakva jest”.	

Vaši sluge,
iz Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”

1 Ahh, ti dosadni i izlizani izgovori

2 dodano je predavanje na nastavak 14.-og poglavlja, te sva ostala predavanja koja pokrivaju poglavlja 15-17.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Jedna od najvažnijih stvari koja nam je mogla ostati s prošlog predavanja je tzv. “‘čarobna formula uspjeha” koju nam je dao Svevišnji Gospodin Šri Krišna kako bi nam pomogao u našim nastojanjima da dođemo do uspjeha u svim aktivnostima kojima se bavimo.

plakat za predavanje "Savršenstvo odricanja (1. i 2. dio)", Čakovec, 3. i 17.12.2013.

Ponovno smo dobili vrlo jasan ‘podsjetnik’ što to zapravo znači biti uistinu odvojen odn.da li to podrazumijeva odvojenost od aktivnosti ili odvojenost od plodova rezultata nastalih našim djelovanjem.

Svatko od nas tko pokušava izbjeći vršenje svojih propisanih dužnosti uz pomoć aduta zvanog ‘duhovni život’, ‘samospoznaja’ i sl. sigurno je ostao razočaran jer je Šri Krišna, koristeći argument Vedanta-sutre, vrlo direktno pojasnio da poznavalac “čarobne formule uspjeha” odn. ona osoba koja vrši svoje propisane dužnosti vođena uputama Nad-duše ne biva utjecana reakcijama svojih aktivnosti.

Drugim riječima: “Dragi moj Arđuna, ne moraš se brinuti da ćeš svojim učešćem u borbi biti žrtva bilo kakvih griješnih posljedica kojih si se toliko bojao na početku Bhagavad-gite!!”

Kako se bližimo kraju našeg studiranja Bhagavad-gite, postojala je ideja da nakon okončanja ovog posljednjeg poglavlja, napravimo mali sažetak (u nekoliko predavanja) gdje bismo prošli kroz sva najvažnija učenja Bhagavad-gite.

No, autor ovog teksta odn. predavač na seminaru je objasnio da osamnaesto poglavlje predstavlja sažetu studiju čitavog teksta, pa, stoga, nakon završetka ovog seminara, moći ćemo krenuti na nešto “novo” odnosno staro.

Do tada, čeka nas još malo posla, a prva stvar koja je pred nama je kratka studija tri gune materijalne prirode u namjeri da nam pomogne pronaći “svoje mjesto pod suncem” odn. da nam donese spoznaju da naša točka viđenja realnosti možda i nije sve u svemu. Drugim riječima, pokušaj da razumijemo “da smo onakvi kakvi jesmo” samo iz razloga “što smo uvjetovani onako kako jesmo”.

O čemu se zapravo radi možete saznati u utorak, 17.12.2013.-e godine u 19 sati na predavanju “Savršenstvo odricanja (2. dio)” koje će Gour-Gadadhara Dasa održati u Čakovcu u prostorijma bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19. U tijeku je blagdanski popust na cijenu ulaznice.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Početak mjeseca, odn. prva subota u mjesecu znači da je vrijeme za novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”. S nama je opet Bhavada Prabhu koji sa sobom uvijek donese neku utjehu.

Mislimo da nema smisla da ga više stavljamo u kategoriju ‘gosti’ jer je često u našim krajevima, bez obzira da li u ‘glavnoj’ ili ‘sporednoj ulozi’.

Ovaj put se nadamo da dolazi s pojačanjem kako bi nas inspirirao jednom od najvažnijih stvari koju si može poželjeti svaki ‘duhovnjak’. Radi se, naravno, o duhovnoj zajednici izgrađenoj na zdravim temeljima.

U samoj Bhagavad-giti Svevišnji Gospodin progovara o varnašrama dharmi kao temelju na kojem bi trebala funkcionirati duhovna zajednica. Štoviše, možemo reći da čitava vedska kultura upravo daje naglasak na izgradnju duhovne zajednice koju krase istinski odnosi među svim njenim članovima koji se temelje na ljubavi, privrženosti i međusobnom služenju imajući pri tome zadovoljstvo Šri Krišne u prvom planu.

Drugim riječima, veoma ozbiljna i zahvalna tema za slušanje, pa stoga s nestrpljenjem očekujemo dolazak Bhavade Prabhua i njegove pratnje u grad Čakovec.

Ukoliko još ne znate, ovo je prekrasna prilika da se upoznate i s njegovim ekstatičnim bhajanima koji uvijek dopiru iz srca.

Sve se to odvija prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” u subotu, 7.12.2013.-e godine s početkom u 17 sati.

Nemojte se brinuti — nećete ostati gladni, a cijena je: “Prava prilika!”

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prije nešto više od dvije godine započeli smo ciklus predavanja na temu Bhagavad-gite, ne znajući kakav je put pred nama i koliko će nam otprilike vremena trebati da ustrajemo kako bismo zaokružili naše skromno studiranje.

plakat za predavanje "Savršenstvo odricanja (1. i 2. dio)", Čakovec, 3. i 17.12.2013.

Narednim predavanjem “Savršenstvo odricanja” ulazimo u posljednje poglavlje Bhagavad-gite i nakon još, nadamo se, nekoliko predavanja doći ćemo do neumitnog kraja i svojevrsnog rastanka s Bhagavad-gitom i njenim glavnim junacima – Svevišnjom Božanskom Osobom Šri Krišnom, te Njegovim dragim prijateljem, odn. učenikom, Arđunom.

Naravno, Bhagavad-gita vječno živi u srcima onih koji se njome nadahnjuju, a uskoro, točnije 12.12.2013.-e godine imati ćemo priliku proslaviti još jednu godišnjicu dana kada je Gita izgovorena na bojnom bolju Kurukšetre prije više od pet tisuća godina. To će biti još jedna prilika za one koji slijede zavjet ‘dva stiha dnevno’1 da se upuste u još jedno svakodnevno druženje s Bhagavad-gitom.

Još uvijek nismo 100% sigurni što ćemo odabrati za nastavak2 ciklusa predavanja, pa je stoga bolje da se za ovaj put vratimo na našu temu.

Na prošlom predavanju završavajući 17.-o poglavlje, naglasili smo da ono na neki način predstavlja kraj Bhagavad-gite, pa je zato posljednje poglavlje sažetak svih učenja koja su do sada predstavljena.

Zato, nemojte propustiti grand finale Bhagavad-gite i dođite u utorak, 3.12.2013.-e godine u 19 sati u prostorije bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresu A. Schulteissa 19 na predavanje “Savršenstvo odricanja”.

Kako do sada nismo narušili našu tradiciju, to nećemo učiniti niti ovaj put – ulaz na predavanje je slobodan odn. proizvoljna donacija, a predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

1 Naime, ukoliko pratimo ritam da svaki dan pročitamo u potpunosti dva stiha Bhagavad-gite, uključujući stih na sanskritu, prijevod riječ-po-riječ, prijevod stiha, te komentar Šrila Prabhupade, to znači da ćemo kroz čitavu godinu slijeđenja takvog ‘zavjeta’, od dana kada je Bhagavad-gita izgovorena, imati priliku u potpunosti pročitati čitavu knjigu!!!

2 Ukoliko imate neku ideju što bi moglo biti zanimljivo, slobodno nas kontaktirajte.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →