Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako smo prošli put navijestili da predavanje ne preporučamo “osobamo slabog srca”, unatoč upozorenju, predavanju se odazvao lijepi broj posjetilaca.

Diskusiju šesnaestog poglavlja Bhagavad-gite započeli smo analizom 26 božanskih odlika koje spominje Svevišnji Gospodin Šri Krišna. Ovih 26 odlika je ‘pravedno’ raspoređeno među 4 društvena i duhovna reda, tako da je svatko dobio “svoj dio kolača” i treba se njime i pozabaviti u praksi.

Kako bi slika bila potpuna, nastavak diskusije je upriličio listu odlika koje se smatraju demonskim i to je ono što nas, uglavnom, očekuje tijekom nastavka u ovom poglavlju.

Pobliže ćemo razmotriti prirodu demonskih aktivnosti kako bismo mogli prepozati njihove tragove u srcu nas samih.

Na koncu, Šri Krišna će nam pokazati kako izgledaju “vrata pakla” u pokušaju da nas odvrati od ideje da “kucamo tamo gdje se niti anđeli ne usuđuju”!!

Zato, iskoristimo ove nesvakidašnje lijepo vrijeme, duhovnu atmosferu najboljeg od svih mjeseci u godini (nedavno je započeo mjesec Kartik), te provedimo ugodnu večer u društvu istinskih spiritualista studirajući1 Bhagavad-gitu.

Predavanje “Božanska i demonska priroda (2. dio)” će se održati u utorak, 22.10.2013.-e godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19. Predavanje će voditi Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz je slobodan.

1 Studiranje odn. čitanje Bhagavad-gite je prema Puranama jedna od preporučenih aktivnosti koju tijekom Kartika čine one osobe koje se više ne žele vratiti u ovaj svijet rođenja i smrti.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

U petneastom poglavlju Bhagavad-gite Šri Krišna nam je tako lijepo objasnio da postoje dvije vrste živih bića i da, obzirom da se trenutno nalazimo zarobljeni ovdje u materijalnom svijetu, logično je za pretpostaviti da smo mi ti koji spadaju u tzv. kategoriju uvjetovanih.

Na sreću, čuli smo da oni koji u(s)poznaju pravu prirodu Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne, zapravo znaju sve i shodno tome se angažiraju u služenju Svevišnjeg Gospodina svim svojim srcem odn. energijom.

Sada je na redu šesnaesto poglavlje koje će nam dati dublji uvid u prirodu naše uvjetovanosti…

Bez da uopće pobliže ulazimo u tematiku narednog poglavlja, zanimljivo je nakratko se zadržati samo na naslovu istog. Naime, za razliku od uobičajene predrasude prema kojoj imamo npr. sklonost nekim osobama priljepiti etiketu demona ili pak, s druge strane, proglasiti nekoga svecem odn. božanskom osobom bez odgovarajućih kriterija, vrlo je poučno uočiti da se ovdje radi o “prirodi” što nam ukazuje da bi neke naše dosadašnje koncepcije o gledanju na osobe koje se nalaze oko nas ili čiji odraz možda gledamo svakog jutra dok peremo zube, mogle tresnuti o zemlju uz poprilično zvučnih efekata.

Kako biste saznali o čemu se radi, pozivamo Vas1 da dođete na predavanje “Božanska i demonska priroda” koje se održava u utorak, 8.10.2013.-e2 godine s početkom u 19 sati u prostorijama bivšeg GK (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19. Predavanje će, ovaj put, održati Gour-Gadadhara Dasa, a ulaz na predavanje je slobodan.

1 Ne preporučamo osobama slabog srca.

2 Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” aktivna je, kao što vidite i tijekom državnih praznika.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Iako je jesen tek netom započela, ubrzo je sa sobom donijela dašak zime, te nas na taj način podsjetila na vrijeme koje nam se polagano približava…Slično tome, naš naredni program u sklopu projekta Večer vedske kulture nosi naslov “Slave Kartika” i ima namjeru da nas pravilno pripremi na nadolazeći mjesec po vedskom kalendaru.

To je mjesec koji je iznimno ili bolje rečeno, najpovoljnije doba u toku godine za prakticiranje duhovnih aktivnosti i/ili unapređenje duhovne prakse. Iz tog razloga, cijeli program će biti pokušaj da se pravilno pripremimo i odlučimo što bismo mogli (u)činiti za zadovoljstvo Svevišnjeg Gospodina Šri Krišne tijekom Njemu najdražeg mjeseca.

Da bismo u tome uspjeli, potrebna nam je Vaša pomoć, a sa strane Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama”, Vaši ‘asistenti’ će biti Dharma-vatsalah Prabhu koji će voditi bhajane, te Gour-Gadadhara Dasa s, nadamo se, prikladnim predavanjem.

Kao što je naša ustaljena praksa, niti ovog puta neće izostati ‘slatki dio’.

Zato, dođite i pridružite nam se u pripremama za veliko slavlje koje nas uskoro očekuje. Program se održava u prostorijama tzv. ‘multimedijalne dvorane’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” u subotu, 5.10.2013.-e godine s početkom u 18 sati.

Radi prazničnog raspoloženja, ulaz na program nećemo naplaćivati, već ćemo to nadoknaditi tijekom mjeseca Kartika.

Autor
Kategorije

← Starije Novije →