Objavljeno
Komentari Nijedan

Prva subota ovaj put nam dolazi vrlo rano i to u mjesecu koji bi trebao obilježiti početak ljeta, no vrijeme i vremenska prognoza baš i ne ukazuju na tako što.

No, duhovni život, na sreću, uvijek pruža nešto drugo, pa Vas stoga srdačno pozivamo da u našem društvu provedete subotnje popodne ovog ‘ljetnog mjeseca’

Da to ne bude samo pozivnica bez pokrića, otkrit’ ćemo što smo pripremili.

Naime, po prvi puta u povijesti projekta “Večer vedske kulture” naše Udruge za duhovnu kulturu “Atmarama” imamo priliku ugostiti (bhakti)yogija Upanandu Prabhua.

Upananda Prabhu nam dolazi iz Virovitice, začinit će naše bhađane kojima će orkestrirati Dharma-vatsalah Prabhu.
To nije sve — naš gost održat će i prigodno predavanje…na rasporedu će biti i Gospodinova milost u obliku prasadama, a pri kraju programa, kao nagrada za one navjernije/najstrpljivije očekuje nas posebno iznenađenje.

Kako je to iznenađenje, ne možemo otkriti o čemu se radi – dođite i saznajte.

Cijena ulaznice za program je i ovaj put veoma pristupačna.

Sve se dešava u subotu, 1.6.2013.-e godine s početkom u 17h na prvom katu — ‘multimedijalna dvorana’ – zgrade poznate kao “stari Hrast”, dr. Ivana Novaka 38, Čakovec.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Nakon što smo ugostili Njegovu Svetost Candramauli Swamija vraćamo se našim redovitim aktivnostima — na redu je novo predavanje “Arđunina pitanja” kojim započinjemo diskusiju na trinaesto poglavlje Bhagavad-gite…

Za one koji nisu upućeni, to znači da ulazimo u ‘posljednju trećinu’ ove svete knjige čija je glavna tema jnana-yoga.

Netko se, znajući zaključak Šri Krišne kojim je završio poglavlje “Predano služenje”, s pravom, može priupitati što još nije izrečeno nakon što je Svevišnji Gospodin u cijelom nizu stihova detaljno obrazložio tko Mi je veoma drag.

No, Šri Krišna ima još puno toga za reći, a prije svega želi odgovoriti na još mnoštvo pitanja koja mu Arđuna treba postaviti.

Premda je Arđuna još sredinom desetog poglavlja došao do krunske spoznaje o stvarnom položaju Šri Krišne, usudili bismo se reći da tem(a)e koje nas očekuju do kraja Bhagavad-gite imaju posebno značenje za svakoga od nas, ponekad možda nose i veću ‘težinu’ za sve koji smo još poprilično uvjetovani utjecajem kojeg na našu svjesnost ima Krišnina iluzorna energija poznata kao maya.

Spomenimo da, pored gore navedenog, želimo još napraviti i posebnu radionicu kako bismo u potpunosti zaokružili prošlo predavanje, sretni smo da Vas pozovemo da nam se pridružite.

Početak programa je u utorak 21.5.2013.-e godine u 19 sati na adresi A. Schulteissa 19 (Čakovec) u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke); ulaz je slobodan; predavač je Gour-Gadadhara Dasa.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Ovaj vikend u naše krajeve nam dolazi veoma draga osoba — Njegova Svetost Candramauli Swami koji će održati 3 programa:

 • Mini ‘turneja’ započinje u petak, 17.5.2013.-e godine programom s početkom u 18 sati u Hare Krišna centru na adresi: Cankarjeva 6, Lendava (Slovenija).
 • Nakon toga slijedi javni program u Varaždinu koji se održava u subotu, 18.-og svibnja 2013.-e godine s početkom u 19 sati u dvorani “Foto Fan” (iznad Podravske banke) — adresa je Trg slobode 2.
  Program se sastoji od:
  • bađana (meditativna glazba)
  • filozofskog predavanja na temu “Vedska kultura / Moderna civilizacija” koje će održati naš gost is SAD-a Njegova Svetost Candramauli Swami i
  • vegetarijanskog domjenka spravljenog od nekih specijaliteta vedske kuhinje
 • turneja završava u Čakovcu, u nedjelju (19.5.2013.-e godine) programom koji započinje u 19 sati u prostorijama bivšeg GK-a (preko puta Pilke) na adresi A. Schulteissa 19.

Ovo je veoma lijepa prilika da iskoristimo sadhu_sangu1 koja je od neprocjenjive vrijednosti za duhovni napredak. Možemo čak reći da bez milosti svete osobe nije niti moguće započeti stvarni duhovni život.

Pored toga, imati ćemo priliku čuti što nam danas nudi drevna vedska kultura u usporedbi s tzv. ‘modernom civilizacijom’ koja nije u mogućnosti zadovoljiti niti najosnovnije čovjekove potrebe…

Ako nas pitate za savjet za koji program da se odlučite, naš odgovor je: “Sva tri!”

Ulaz na program je, kao i obično (u skladu s vedskom tradicijom) besplatan, a svatko je slobodan pomoći u pokrivanju troškova ovih programa svojom proizvoljnom donacijom koja će biti uručena našem dragom gostu propovjedniku.

Organizatori programa su Udruga za duhovnu kulturu “Atmarama” i Udruga Vamana.

1 društvo svete osobe

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kraj jedanaestog poglavlja Bhagavad-gite nam je donio Krišninu formulu kako Ga je moguće dostići.

U dvanaestom poglavlju, Šri Krišna je u potpunosti raščistio dilemu koji put – između impersonalizma i predanog služenja – smatra superiornijim i lakšim za prakticiranje. Sapienti sat!

Nakon toga Svevišnji Gospodin je pojasnio progresivne razine devocije, počevši od najviše, te nam na taj način dao do znanja da na putu predanosti ima mjesta za svakoga.

Preostaje nam da čujemo samo još jednu stvar…i druga trećina Bhagavad-gite čija je centralna tema bhakti-yoga ili predano služenje biti će u potpunosti obrađena.

Ono što nedostaje jest mjerilo koje nam može pomoći otkriti koliko smo daleko/blizu cilja.

Svatko od nas teži tome da stekne privrženost neke drage osobe – roditelja, rođaka, bračnog druga, prijatelja… To je nešto vrlo prirodno. Pored toga, znatiželjni smo i voljni saznati što nas može učiniti takvima odn. želimo znati kakvo ponašanje i/ili odlike će pobuditi privrženost prema nama kod druge drage osobe.

Kakva sreća da je Svevišnji Gospodin Šri Krišna također osoba koja nam u Bhagavad-giti daje jasno do znanja na kakvim odlikama trebamo poraditi ukoliko želimo doći u kategoriju onih koji su “Mi veoma dragi”.

Zato smatramo da slijedeće predavanje “Onaj tko…Mi je veoma drag” ne treba više ‘propagandnih poruka’, pa ćemo stoga samo reći: utorak, 7.5.2013.-e godine s početkom u 19:30 sati na Sajmištu — A. Schulteissa 19 (Čakovec).

Predavač će i ovaj put biti Gour-Gadadhara Dasa.

Ispravka: Predavanje započinje u 19 sati, a ne u 19:30 kao što je prvobitno objavljeno. Ispričavamo se radi moguće zbunjenosti.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Praznik rada je iza nas, a nova subota u mjesecu donosi novi program u sklopu projekta “Večer vedske kulture”.

Ovaj put gost nam dolazi iz susjedne Slovenije, a radi se o Lakšminatha Prabhuu koji je voditelj Hare Krišna centra u Lendavi.

Kada kažemo ‘gost’ mislimo na to da će on održati predavanje u sklopu programa, a inače je gotovo redovito prisutan na našim programima, vrlo često u ulozi svirača mridange.

Na programu će opet pomoći Dharma-vatsalah Prabhu koji je zadužen za vođenje bađana, a naslov predavanja je “Posebna svrha pokreta svjesnosti Krišne”.

O čemu se radi?

Mnoge osobe su čule za Hare Krišna pokret, vrlo često u svezi s dijeljenjem transcendentalne literature i/ili pjevanja svetih imena Svevišnjeg Gospodina koje članovi pokreta vrše u javnosti.

No, postoji i nešto što bismo mogli nazvati ‘posebnom svrhom’ pokreta za svjesnost Krišne koja možda nije toliko očigledna ili mogli bismo reći da čak predstavlja povjerljivu tajnu koja se ponekad krije iza površinske koreografije aktivnosti Hare Krišna pokreta.

Ukoliko Vas zanima da skinete veo s te misterije, pozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 4. svibnja 2013.-e godine u 17 sati u ‘multimedijalnoj dvorani’ na prvom katu zgrade poznate kao “stari Hrast” (dr. Ivana Novaka 38, Čakovec).

Autor
Kategorije

← Starije Novije →