Objavljeno
Komentari Nijedan

Car Parikšit je ostavio svoje kraljevstvo, te otišao na obalu svete rijeke u namjeri da posti do konca života. To zasiguno nije bio uobičajeni događaj, pa su mnogi mudraci u pratnji svojih učenika iskoristili tu prigodu pojavivši se na licu mjesta znajući da će se dogoditi nešto posebno. No, ono što svi mi priželjkujemo jest pojava samog Šukadeve Goswamija, ali morat ćemo trenirati strpljivost još neko, kraće, vrijeme.

Do tada možemo uživati učeći od kralja Parikšita kako su kraljevi u davna vremena štovali mudrace i brahmane

Radi neregularnog rasporeda o kojem ovisi Vaš predavač, raspored predavanja ne slijedi uobičajeni ciklus, tako da je naredno predavanje „Pojava Šukadeve Goswamija (još malo)” na rasporedu u četvrtak. 7.2.2019. godine s početkom u 19 sati na uobičajenom mjestu.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Kao ni pretprošli put, tako ni prošlo predavanje nije donijelo značajniji pomak glede broja obrađenih stihova, tako da nas još čeka dosta materijala prije same pojave Šrila Šukadeve Goswamija…nastavak diskusije slijedi u četvrtak, 31.1.2019.-e godine s početkom u 19 sati, a naslov predavanja je veoma jednostavan „Pojava Šukadeve Goswamija (3. dio)”

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Novu (kalendarsku) godinu započinjemo nastavljajući diskusiju s prethodnog puta. Kako prošli put nismo imali dovoljno vremena1, stigli smo tek ovlaš dodirnuti nekoliko stihova, tako da nas pravi uvod u diskusiju tek očekuje — ovaj put u nastavku „Pojava Šukadeve Goswamija (2. dio)” koji je na rasporedu u četvrtak, 10.-og siječnja 2019.-e godine s početkom u 19 sati.2

1

2 Mjesto radnje je još uvijek: Stari Hrast”, Dr. Ivana Novaka 38, Čakovec

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Programi u sklopu projekta „Kreme vedske mudrosti” imaju malih problema radi zauzetosti predavača, ali, ipak, nakon kraće stanke nastavljamo ili okončavamo kalendarsku godinu predavanjem „Pojava Šukadeve Goswamija”, u četvrtak, 27.12.2018.-e godine, s uobičajenim početkom u 19 sati. Time započinjemo i zadnje poglavlje Prvog pjevanja Šrimad Bhagavatama čime zapravo i započinje stvarni razgovor između Šrila Šukadeve Goswamija i kralja Parikšita koji predstavlja centralni dijalog samog djela.

Tehnički problemi nas također nisu mimoišli, pa smo nedavno morali dvaput promijeniti „hosting provajdera”, odnosno pružatelja usluga smještaja naših stranica i tijekom selidbe neke stvari su se poremetile.

Dakako, nadmo se da će trenutni „domaćin” našim stranicama biti odgovarajuće rješenje na duže staze, a u najskorije vrijeme ćemo preći na novi softver, čak i po cijenu da za početak sav (stari) sadržaj ne bude odmah raspoloživ, ali, potrudit ćemo se da naša arhiva bude potpuna i nadopunjena.

Za sada toliko, a što se tiče prvog mjeseca naredne godine, plan je da se programi održe 10.-og i 31.-og siječnja 2019.-e godine, no, u svakom slučaju o tome ćemo Vas podrobnije obavijestiti ovdje, na našim stranicama.

Autor
Kategorije

Objavljeno
Komentari Nijedan

Prošli tjedan smo imali predavanje, ali iz tehničkih razloga nismo bili u stanju napisati najavu — jednostavno pristup web stranicama nije bio funkcionalan. U svakom slučaju, nastavljamo s programom i ovaj tjedan jer su nam takve mogućnosti glede slobodnog vremena.

Degradacija društva je započela „od glave”1 odnosno od brahmana — neiskusni dječak Šringi je nepotrebno prokleo Parikšita da napusti tijelo od ugriza zmije u roku od sedam dana zbog uvrede koju je, kao što je on protumačio, počinio kralj. Inače, tijekom vladavine Parikšita, car nije Kaliju pružio nikakvu mogućnost za proširenje utjecaja, te je ovaj morao strpljivo čekati svoju priliku koju je dočekao opazivši ponos koji se javio u srcu neiskusna dječaka svojim brahmanskim rođenjem.

Na taj način, načinjena je pukotina u idealnom društvenom uređenju, tzv. varnašrama dharmi koja dijeli društvo u skladu sa odlikama i zanimanjem, a ne na temelju rođenja. Pred nama je naredno predavanje „Otac žali sinovljev postupak” koje se održava u četvrtak, 29.11.2018.-e godine s početkom u 19 sati. Bit ćemo u mogućnosti čuti kakva je bila reakcija samog oca na nepromišljen djelo sina — no, bilo je prekasno…

1 Poznata nam je poslovica da „riba smrdi od glave!”

Autor
Kategorije

← Starije Novije →